Quiz: Best Calorie Scorchers

Quiz: Best Calorie Scorchers

Working out shouldn’t feel like work. There are plenty of physical activities to choose from, so pick the ones you most enjoy, and soon you’ll be breaking a sweat with a smile instead of a grimace.

You may be surprised at how many calories you can burn in everyday activities or leisure games. Take our quiz and test your instincts – which activities burn the most calories in 30 minutes?*

1. Billiards or bowling?

Answer:
Bowling! Rolling strikes (or even turkeys) burns 112 calories, while shooting pool burns 93 calories.

2. Yoga or weightlifting?

Answer:
Yoga! Hatha yoga burns 149 calories. A weightlifting session burns 112 calories.

3. Raking leaves or mowing the lawn?

Answer:
Mowing! Pushing a mower burns 167 calories, while raking burns 149 calories.

4. Waltzing or square dancing?

Answer:
Square dancing! This western American dance burns 205 calories, while the gliding ballroom waltz burns 112 calories.

5. Golf or softball?

Answer:
Trick question – it depends on whether or not you golf with a cart! Hitting the links and carrying your clubs burns 205 calories – more than a game of softball, which burns 186 calories. But golfing with a cart burns fewer calories than softball – 130.

6. Downhill skiing or cross-country skiing?

Answer:
Cross-country! Nordic skiing burns 298 calories, while downhill skiing burns 223 calories.

7. Tennis or basketball?

Answer:
Basketball! Shooting hoops burns 298 calories. A tennis match burns 260 calories.

8. Crawl stroke or treading water?

Answer:
Crawl! Freestyle swimming burns 409 calories, while treading water burns 372 calories.

*Source: Harvard Health Publications All figures are based on a person weighing 155 pounds.

"Better Living" Health & Wellness

Do you know which foods aren't as healthy as you think? Ever wonder what to look for in a running shoe? Do you know the warning signs of stroke? The answer to these questions and many others are contained in our monthly "Better Living" e-newsletters. For a FREE subscription, visit our Sign Up page.

Sign Up Now